Daar gingen we dan… mooi op tijd in de auto’s, luid toeterend Oosterend uit en uitgezwaaid door de hele school. Eerst maar eens de boot halen. In een rijtje van het opstelterrein, in colonne op de boot. Het belangrijkste op dat moment was eigenlijk: waar is de pan met snoep? Een goed begin is het halve werk.

In het museum werden we ontvangen door twee medewerkers. Ieder van hen leidde een groep van ons rond en hielp ons met de opdrachten. We zouden er eindelijk achter gaan komen wat de Alkmaarders deden in 1573, toen de Spanjaarden op het punt stond om de stad binnen te vallen.

Ze hebben slimme trucs uitgehaald, zoals wallen bouwen van modder en vuilnis, veel sterker tegen kogels dan een stenen muur. Ze hebben gevochten en de Spanjaarden tegengehouden door van alles over de stadsmuur te gooien. Maar een echte heldenrol was weggelegd voor timmerman van der Mey: Hij vluchtte in het donker in een bootje over de gracht. In een uitgeholde polsstok bewaarde hij briefjes waarop stond dat de stad Alkmaar dringend hulp nodig had. Zijn tocht ging verder door weilanden, met de stok sprong hij over slootjes, zo naar Schagen. Daar kon hij Sonoy de briefjes afgeven.

 

En hoe liep het af? De Spaanse soldaten hadden er eigenlijk helemaal niet zo’n zin meer in. Ze kregen al tijden geen soldij meer, Nederland was koud en nat. Na een paar hevige gevechten, hebben ze zich uiteindelijk teruggetrokken. De stad viert nog ieder jaar het Alkmaars ontzet op 8 oktober.

En toen wilden we wel graag de warme stad uit, op zoek naar wat verkoeling. Dat vonden we in het Geestmerambacht, een recreatiegebied ten noorden van Alkmaar. Eigenlijk was het de bedoeling om daar even gezamenlijk te lunchen, maar daar hadden de meesten echt geen tijd voor.

    

Na een ijsje en het favoriete spel ‘dierenstratego’, moesten we toch echt alle opblaasbanden, boten en peddels weer oppakken om (bijna) op tijd aan de terugweg te beginnen. Als ze dan onderweg ook nog een brug openzetten, wordt het echt nog wel even spannend….

Mede dankzij de hulp van de chauffeurs/ begeleiders was het een geslaagde schoolreis. We hebben wat fijns om op terug te kijken. Dank jullie wel!

Harriet