Blink! thema 2

Het nieuwe Blink! thema is ”Altijd onderweg” en gaat over reizen. In de onderzoekslessen gaat het over reizen van dieren en planten. Zij reizen meestal om zich voort te kunnen planten of om voedsel te zoeken. Ook hebben we gekeken naar het reizen van mensen: wat zijn redenen om je in een ander land te vestigen; te emigreren? Zo hebben we gekeken naar het wonen in het nieuwe Amerika, naar het vertrek na de Tweede Wereldoorlog naar o.a. Canada en naar bijv. de Turken en Marokkanen  die als gastarbeiders naar Nederland zijn gekomen. Dit thema voegen we samen met het project van Kids in Bizz dat we eens in de twee jaar volgen. In dit project leren de kinderen hun eigen bedrijfje op te zetten. Door deze twee thema’s te combineren, voorkomen we dat de kinderen met twee verschillende projecten tegelijk bezig zijn.

In het eigen onderzoek gaan de kinderen zich verdiepen in emigratie. Ze hebben in groepjes een land gekozen waar ze naar toe zouden willen verhuizen en gaan op onderzoek uit naar de voor- en nadelen daarvan, naar de cultuur en geschiedenis enz. van hun land. Ze gaan ook op zoek naar producten die uit hun land komen, die ze zouden kunnen verkopen. Aan het eind van het thema, op vrijdag 23 februari, houden we van 12 – 13 uur een markt waar ze de spullen van hun land ook daadwerkelijk gaan verkopen.

In de aanloop naar de marktdag, schrijven de kinderen op school een bedrijfsplan, gaan ze interviews houden om erachter te komen wat mensen interessant vinden om op hun markt te kopen, voeren ze een gesprek met de “bank” (de penningmeester van de OWG en Gé Koot) over hun bedrijfsplan, om een microkrediet te lenen. Dinsdagmiddag 23 januari, gaan we op excursie naar De Peperhof om te kijken in het oud-Hollandse winkeltje. Meteen daarna nemen we een kijkje bij Koot om te kijken hoe het in een moderne winkel werkt met in- en verkoop. Ook krijgen we een gastles van de Wereldwinkel en leren we wat “non-profit” is. Binnen de taallessen leren de kinderen een pleidooi te houden. Ze gaan in de klas een pleidooi houden over een goed doel: welk goed doel kiest de groep om de winst van de markt aan te doneren? Zo proberen we alle vakken de komende weken met elkaar te verbinden in een heel leerzaam en leuk project!

We raden u aan 23 februari nu alvast in de agenda te noteren!  

Groeten Heike en Nienke