Trots op groep 7/8!

Hallo allemaal,

de kerstvakantie is begonnen en met het zweet op m’n rug en een big smile zit ik achter de computer. Wat een ochtend! Het is heel leuk om met een nieuwe methode te werken, zeker als deze helemaal aansluit bij de visie die je op school hebt. Daarom ben ik heel blij met Blink. Zoals jullie weten hebben we binnen ons Blink thema in groep 7/8 een kookwedstrijd georganiseerd.

Ik heb me deze week echter wel af en toe afgevraagd of het bij alle groepjes wel in orde zou komen en of we niet teveel van de kinderen hebben gevraagd bij deze opdracht. Jullie zullen je thuis misschien hetzelfde hebben afgevraagd?

Maar wat ben ik trots op de kinderen! En blij met jullie als ouders! 4 Groepjes mochten vandaag thuis van de keuken gebruikmaken (en in de afgelopen weken al vaker tijdens het experimenteren). De andere twee groepjes gingen op school aan de slag met de opdracht om precies om 11 uur hun gerechten klaar te hebben en te presenteren.

Af en toe zat ik met m’n handen in m’n haar, als ik zag dat de pasta gewoon in het warme water werd gegooid, zonder dat dat eerst kookte. Of als een groepje zelf maar bedacht hoeveel een ‘beetje’ water moest zijn in een recept: “zullen we gewoon een liter doen?”

Maar wat kun je als juf dan supertrots zijn op een klas waar alle zes de groepjes om 10 over 11 een gerecht kunnen laten proeven, daarbij presenteren hoe dit gemaakt is, waar hun ingrediƫnten vandaan komen, hoe hun kookproces werkt enz. Die onderzoeken

 

de houding, het hele werkproces, het leren afspraken te maken met je groepje; wat zijn ze daar in gegroeid en wat kunnen de Vliekotterkinderen dan al veel op deze leeftijd!

Juist in een tijd waarin werkdruk in het onderwijs vaak genoemd is, bedenk ik dan: daar doe ik het voor! Daarom vind ik mijn werk leuk! En wat een kanjers hebben wij!

De winnaars van de wedstrijd hebben zelf een pastasaus bedacht. Ze lustten geen witlof en courgette, maar hadden bedacht dat als je daar lekkere ingrediƫnten bij zou doen, het dan vast wel te eten zou zijn. Dus ze hebben een saus gemaakt van een zak verkruimelde dorito-chips, een pot salsasaus, slagroom, witlof, courgette en gehakt. Klinkt lekker toch, ha

 

ha? Het zag er niet echt uit zoals een doorgang pastasaus. Een beetje huiverig nam ik een hap en werkelijk waar, het was heerlijk! Evenals de creme brulee, de cupcakes waar veel groente in was verwerkt, de ijstaart uit de oven die niet gesmolten was en ook het avocadoijs was een beetje vreemd maar wel lekker!

Bij de evaluatie heb ik ook bij de kinderen genoemd dat ik het als juf misschien onderschat had en dat we over twee jaar met hetzelfde thema misschien bij elk groepje een ouder moesten laten helpen? Maar de kinderen gaven aan dat ze het juist zo leuk vonden dat ze alles zelf mochten doen en gaven het advies het de volgende keer weer net zo te doen, omdat de volgende groep

er dan lang niet zoveel van zou leren als zij nu hadden gedaan. En ik denk dat ze daar groot gelijk in hebben!

Inmiddels is de keuken en de klas (met behulp van een paar supervrijwilligers uit de groep) weer helemaal opgeruimd en schoon en de vakantie kan ook voor mij bijna beginnen. Een betere start van de vakantie kan ik na vanmorgen niet krijgen!

Fijne vakantie, ook namens juf Heike! Groeten van juf Nienke