Groep 7/8 sluit vrijdag het Blink thema af.

In groep 7/8 is het Blink thema “De experimentele keuken”. De kinderen zijn de afgelopen periode druk bezig gewest met experimenteren met isolatie, luchtdruk en andere natuurkundige verschijnselen. Hoe komt het nu dat cake rijst in de oven? Met dergelijke vraagstukken hebben we ons de afgelopen tijd beziggehouden.

Het eindproject van dit thema is een kookwedstrijd; uw kind heeft het daar thuis vast al over gehad! A.s vrijdag presenteert ieder groepje zijn gerecht. Dit hebben ze thuis voorbereid, maar vrijdag moet het dan echt afgemaakt en mee naar school worden genomen.

Op school hebben we onvoldoende ruimte om 6 groepjes te laten koken/bakken. Daarom zou ik willen vragen of het mogelijk is bij een aantal kinderen thuis te “koken”. De kinderen beginnen om 8.30 uur met gym. Tussen 9.30 uur tot 11.00 uur krijgen de kinderen de gelegenheid hun gerecht bij een groepslid thuis af te maken, onder toezicht van een ouder. De ouder hoeft in principe niet te helpen; de kinderen moeten zelf koken. De tijd die ze daarvoor nodig hebben, schatten de kinderen zelf in. De overige tijd zijn ze gewoon op school. De ene groep zal dus om 9.30 uur al starten met koken, terwijl een groepje dat ijs gemaakt heeft en dit alleen op hoeft te dienen, maar 15 minuten nodig zal hebben.

Om 11.00 uur zullen we dan alle gerechten van en met elkaar proeven en luisteren naar de bijbehorende presentaties. Alle groepjes presenteren nl. naast het recept van hun gerecht, ook de herkomst van een van hun producten en ze verklaren een natuurkundig verschijnsel dat bij hun kookproces naar voren komt.

De kinderen hebben hun gerecht gekozen vanuit een onderzoeksvraag. Zo is er een groepje dat wil onderzoeken of je kinderen meer groente kunt laten eten als je de groente “verstopt” in een kroket of cupcake. Een ander groep vraagt zich af of je ijs zo goed kunt isoleren dat je het kunt verhitten zonder dat het smelt. Leuke onderzoeksvragen waar we vrijdag het antwoord op hopen te krijgen.

Ten slotte wil ik u wijzen op de afspraak die met de kinderen is gemaakt wat betreft de kosten: alle groepjes mogen bonnetjes inleveren tot maximaal €5,00 om de onkosten te bestrijden. Dat geld krijgen ze terug van de ouderraad.

We hopen een leuke, lekkere en leerzame presentatie te hebben vrijdag!

 

PS: Excuus voor de late berichtgeving: er waren problemen met de website.