4 mei: belevenisdag in groep 7/8 met als thema de Tweede Wereldoorlog.

‘s Morgens lag er een parachute in onze klas. Wat was er gebeurd?

Voordat we daar achter kwamen, vertelde Bram van Dijk ons verhalen over Oosterend in oorlogstijd.

Daarna vonden we bij de parachute een brief van een neergestorte soldaat Pete:

De kinderen kunnen vast nog veel meer vertellen over de brief die we daarna geopend hebben. In het dorp hebben we vervolgens allerlei spullen verzameld om hem te helpen en een schuilplek te bouwen. Dat was niet makkelijk. Voedsel is alleen met voedselbonnen verkrijgbaar, je moet het morsealfabet ontcijferen voor een aanwijzing, verbandmateriaal is schaars. En…zijn de mensen die je tegenkomt wel betrouwbaar? Pas op voor de Duitse soldaten die je overal kunt tegenkomen. En de brief voor de ouders van Pete moet natuurlijk in het Engels. Het was, leuk, spannend en leerzaam tegelijk.

Pete was heel blij met onze hulp. Helaas was onze schuilhut ook niet veilig genoeg voor hem en we weten niet waar hij nu is, maar met alle verzetsstrijders die we vandaag hebben ontmoet, hebben we vertrouwen in een positieve afloop.

Op de fiets trokken we vervolgens naar het oorlogsmuseum bij het vliegveld. Bram van Dijk en vele anderen werken daar als vrijwilligers. Bram kon ons van alles vertellen over de 2e Wereldoorlog en de spullen die ervan in het museum te vinden zijn.

‘s Middags was het plan naar het oorlogsmonument aan de Lancasterdijk te gaan. Helaas gooide het weer roet in het eten en hebben we de keuze gemaakt op school een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan alle slachtoffers en erbij stil te staan hoe bijzonder het is dat wij kunnen leven in vrijheid. Daarna hebben we de film “La vita è bella” gekeken: een bijzondere film waarin duidelijk naar voren komt hoe je in donkere (oorlogs)tijden toch hoop kunt houden.

We hebben een hele fijne dag gehad samen en zijn heel blij met alle hulp van ouders en “schoolvrienden”. Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

De kinderen hebben afgelopen week gedichten geschreven en voorgelezen. Tot slot nog een kleine impressie hiervan.


 

Vrijheid

Vrijheid is het belangrijkste wat er is,

We geven het door,

Zonder vrijheid kan je je zelf niet zijn,

Joden mochten nergens naar toe,

Geen zwembad geen bioscoop,

Soldaten in ons hele land,

Verraders van je eigen land,

De geallieerden komen ons bevrijden,

Geen oorlog meer hier we leven weer in vrijheid,

Maar nog steeds oorlog in de wereld,

Waar neer houdt het op.

 

Missen

Elke dag

mensen zien lijden.

Elke dag

met vrienden spelen.

 

Elke dag

honger lijden.

Elke dag

3-maaltijden op een dag.

 

Elke dag

lawaai.

Elke dag

rust.

 

Elke dag

iemand missen.

Elke dag.

 

 

Een gedachte over “groep7/8 themadag 2e wereldoorlog 4 mei 2017

  1. Schoolkinderen van groep 7 & 8.
    Voor mij was het ook heel erg leuk om jullie dingen van Oosterend in mijn jeugd te vertellen. Ook in het museum waren jullie heel erg geinteresseerd.. Bedankt voor jullie aandacht.
    Met vriendelijke groeten
    Bram van Dijk

Reacties zijn gesloten.