De eerste schoolweken van “alles is nieuw” hebben we alweer gehad en we hebben ondertussen elkaar beter leren kennen d.m.v. spel, gesprekjes en opdrachten waarbij je moest samenwerken. In een groepje of met z’n tweeën. Soms een beetje spannend, maar eigenlijk altijd toch weer leuk. En heel leerzaam.

 

Belangrijk voor de rest van het jaar waarin je samen een groep bent en verantwoordelijk bent voor de klas en voor elkaar. En waarin een ieder bijzonder is op zijn manier en mag zijn hoe hij is.

We weten nu ook waar de spullen liggen, wie welk taakje heeft en wat de regels en afspraken zijn. In de klas en op school. We hebben samen afgesproken welke afspraken wij belangrijk vinden in onze groep.

Natuurlijk hebben we ook gewoon de eerste woorden geleerd, zijn we begonnen in het nieuwe rekenboek, taalboek en spellingboek. Groep 3 kan al goed werken met het planbord en zo gaat iedereen, na een gezamenlijke start, individueel aan het werk. En ook daar zijn er momenten van samenwerken. We leren zelf te kiezen en te zorgen dat de taken af zijn, zelf nakijken hoort daar ook al bij.

  

Groep 4 kijkt goed op hun eigen planbord en krijgt nu steeds meer eigen verantwoordelijkheid, ook tijdens de rekeninstructie. Kan ik deze sommen zelf maken of heb ik nog even de uitleg van juf nodig? Eerst zelf proberen kan altijd. Juf kijkt mee of je het begrijpt en een dikke krul- ook van jezelf- als het gelukt is! Door samen naar het gemaakte werk te kijken zijn er veel leermomenten en stellen we bij waar nodig en laten we los waar kan.

Ook hier zijn er taken die we samen doen en momenten van zelfstandig kiezen en werken. En we weten dat we hulp mogen vragen aan elkaar, want daar leer je allebei van.

 

Naast het werken zijn er natuurlijk momenten om samen te spelen en creatief bezig te zijn, of dat nu memory is of kapla, een woordenkwartet of een gezamenlijke tekening.

Dagelijks kijken we naar De Dag van Vandaag, daar komen bijzondere actualiteiten langs vanuit de hele wereld. Als we meer willen weten over het onderwerp zoeken we dit op m.b.v. het digibord. We volgen ook de spannende avonturen van Mik. Karbonkel heeft alle letters weggeblazen en Mik moet een lange weg afleggen om ze terug te vinden. Zodat Loreland weer Loria wordt. Zal dat lukken?

We komen binnenkort weer met een berichtje uit de groep.